Introductie

Vroeger controleerden de Inspecteurs van energiebedrijven op de algehele veiligheid van installaties van de woningen. Na 2000 namen de energiebedrijven geen verantwoording meer op het kluswerk van de gemiddelde  huiseigenaar. Het gevolg van de klussers is dat er gevaarlijke situaties kunnen zijn ontstaan waarop niemand meer zicht heeft.

Uit diverse onderzoeken van woninginstallaties is gebleken dat er sprake is van een serieus veiligheidsrisico. Manco’s die werden geconstateerd op het gebied van de installaties zijn onder andere:

• Onvoldoende ventilatie in ruimten met gastoestellen;

• Foutieve uitbreiding van het elektriciteitsnet;

• Direct aanrakingsgevaar met elektrische apparaten of bedrading;

• Foutieve aarding;

• Brandgevaar ten gevolge van overbelasting en slechte verbindingen.

Bovendien zijn er ook nog veiligheidsproblemen met betrekking tot rookkanalen, bereikbaarheid van kruipruimten en de watertechnische installatie.
kortom er was tijd voor een inspectiemethodiek om deze gevaren de kunnen beoordelen.

Inspectie

De branchevereniging van installateurs (Techniek Nederland) heeft een keuringsmethode ontwikkelt, de NEN8025. Aan de hand van deze norm word uw gas-, water- en elektra-installatie gecontroleerd op gebreken. Indien onze inspecteur niets afwijkends constateert, is uw woning goedgekeurd en is er geen bezwaar tegen gebruik van de woning. U kunt u ervan uit gaan dat het veiligheidsniveau gewaarborgd is.

Indien uit inspectie blijkt dat er aanvullende maatregelen genomen dienen te worden om het veiligheidsniveau te kunnen waarborgen, kan de inspecteur u adviseren om een eventuele reparatie uit te laten voeren door een erkend installatie bedrijf. De kosten die uit deze eventuele reparatie voortvloeien zijn voor u als huiseigenaar. Indien de reparatie naar behoren is uitgevoerd, vind er een herkeuring plaats.

Net als bij de APK voor auto’s is er ook een APK van uw elektrische installatie. Voor meer informatie over deze inspectie kunt u contact met ons opnemen.


Benieuwd wat wij voor U kunnen betekenen?

Onze Inspecteurs staan al voor U klaar!

Neem contact op