Veel stalbranden zijn te voorkomen

11.01.2023 | Interview Niels van der Horst

Veel stalbranden zijn te voorkomen

© Herry den Besten – Deltion College

Herry den Besten heeft als elektrotechnisch installateur veel te maken met de veiligheid op boerderijen. “Op basis van mijn ervaring durf ik gerust te beweren dat het grootste gedeelte van de stalbranden te maken heeft met de elektrische infrastructuur.”

“De elektronica die je in een stal tegenkomt zijn onder andere verlichting, stopcontacten, ventilatie en verwarming. Soms worden er in een stal bijvoorbeeld laswerkzaamheden verricht. Dat kan je daar beter niet doen. Een hek bijvoorbeeld, moet je er gewoon uit halen en buiten lassen,” zegt Den Besten. “De gierput of mestopslag veroorzaken bepaalde stoffen waar beter geen vonkje bij kan komen. Ook kom ik nog steeds elektrotechnische componenten tegen die niet in een stal thuis horen, zoals onbeschermde stopcontacten waar bijvoorbeeld veel te makkelijk water in kan komen,” Verder ziet hij soms ook niet de juiste afdichting bij armaturen, treft hij kabels aan die zijn aangevreten door ongedierte of hij ziet een risico omdat men ergens voor de goedkope optie is gegaan.

Online monitoren
“Ik ben voorstander van het online monitoren. Als er iets verandert in het patroon van jouw installatie, betekent dit dat er ergens iets aan de hand is en kan je ingrijpen.” Hij geeft als voorbeeld een ventilator die weerstand ondervindt van een naar binnen gewaaid en klem zittend takje. Dat kan lang goed gaan maar op een gegeven moment houdt het apparaat ermee op. “En dat is het gunstigste geval, want hij kan ook in de fik vliegen,” waarschuwt Den Besten. Een iets zachter draaiende ventilator valt niemand op maar wanneer het gemonitord zou worden, was het wel opgevallen. Hij noemt deze tegenspoed voorkomende maatregel ‘predictive maintenence’ – voorspellend onderhoud – die je met slimme elektronica en online uit kan voeren.

Verzekeraars
Den Besten: “Ik geloof dat de belangrijkste taak bij de verzekeringsmaatschappij ligt. Zij doen al ontiegelijk veel maar langzamerhand zie je ze strenger worden. Zo mag je omvormers voor zonnepanelen alleen nog maar in ruimtes zonder stof of spinnenwebben plaatsen. Sommige verzekeraars willen er al een afgesloten ruimte voor, een soort container idee. Ik vind hen flink aan de weg timmeren. Positief.” Hij ziet verder nog verbeteringsmogelijkheden bij de inspectie. “Dat moeten altijd onafhankelijke partijen zijn en niet de installateur zelf, want dat geeft schijnveiligheid.” Hij sluit af met dat de verzekeringsmaatschappijen samen met partijen van slimme elektronica testen aan het uitvoeren zijn. Den Besten hoopt op een situatie waarin de installateur, en niet de boer, de feedback van zo’n slim systeem krijgt en na overleg met de boer in kan grijpen wanneer dat nodig is. Voorlichting hierover aan de boer blijft daarbij belangrijk.

Bron: Elektro 365